Violet and the botanist

Oktatóanyag

 

 piros bogyók

cukorvirág tutorial.jpg
 

cukorvirág tutorial

Eszközök

- cukormassza
- virágdrót (20G, 28G)
- sötétbarna virágszalag
- Fractal Colors porfesték (égő piros és/vagy vérnarancs, étcsokoládé)
- Fractal Colors gélfesték (élénk piros)
- Fractal Colors ételdekorációs filctoll (fekete vagy barna) (opcionális)
- étellakk
- tiszta alkohol
- fogpiszkáló
- fogkefe
- mécses vagy szakácsfáklya
- ecsetek
- hungarocell
- olló vagy drótvágó
 

cukormassza.jpg

Első lépésként beszínezem a masszát: fehér alaphoz piros gélfestéket gyúrok, éppen annyit, ami középvörössé színezi a masszát. (A massza végleges színét majd a porfesték adja meg, így nem kell aggódni, ha ebben a fázisban még nem lesz igazán mély színű a masszánk.)

cukorvirág tutorial.jpg

28-as vastagságú drótokat 7-8 részre vágok. Annyi rövid drótra lesz szükségem, ahány bogyót készítek.

cukorvirág tutorial

A drótok egyik végét behajlítom, ezzel egy kis kampót kapok, ide kerül majd a masszából formázott bogyó. Ezután két tenyerem között kis bogyókat formázok - nem kell tökéletes formákra törekedni, egyáltalán nem baj, ha akad egy-két mélyedés vagy "hiba" a bogyók felszínén, sokkal szebb és természetközelibb lesz a végeredmény. Különböző nagyságú bogyókat készítek, a legnagyobb átmérője kb. 5 mm legyen.

cukorvirág tutorial

A kampó végét láng felett felforrósítom (akkor jó, ha izzik a drót). Mécses, szakácsfáklya vagy gázláng is megfelel erre a célra.

cukorvirág tutorial

A felforrósított kampót beszúrom a gömb közepébe. A drót mellett keletkező lyukat fogpiszkálóval vagy két ujjam segítségével eltüntetem.

cukorvirág tutorial

A bogyók tetejére fogpiszkálóval apró lyukakat készítek. A fogpiszkálót középen beleszúrom a masszába, majd a gömb széle felé húzom (minden irányban, hogy egyenletes kör formát kapjak).

cukorvirág tutorial

Következik a festés. Szeretek több színnel festeni, most Fractal Colors égő piros és vérnarancs porfestéket használtam, de használhatsz egy színt is (ebben az esetben az égő pirost ajánlom).

cukorvirág tutorial.jpg

A bogyók felszínére szárazon, ecsettel viszem fel a porfestéket. (Ennél a résznél érdemes kesztyűt használni.)

cukorvirág tutorial

Az összes bogyót lefestem.

cukorvirág tutorial.jpg

Elkészítem az ágakat, ehhez 20-as vastagságú drótra és barna virágszalagra lesz szükségem. Egy drótot kétfelé vágok.

cukorvirág bogyó

Elkezdem összeállítani az ágat: a főág egy 20-as vastagságú drót lesz, ezen a barna szalagot feszesen, szorosan pödröm az ujjaim között, és elkezdem rákötni a bogyókat.

cukorvirág bogyó

Tetszőleges darabszámú bogyót kötök fel, készítek 3 és készítek 10 darab bogyót tartalmazó ágat is. (Nyugodtan variáld a bogyók számát...) A bogyók vékony drótja kilátszik, ez nem gond.

cukorvirág bogyó

Alakul az ág, a bogyókat kötés közben elrendezem.

cukorvirág bogyó

Az ág egyenletes felszínét pár helyen megtöröm. Virágszalagból csomókat készítek (megcsavarom a szalagot, majd egy szintben feltekerem a drótra).

cukorvirág bogyó

Ezen a ponton vastagabb lesz az ág.

cukorvirág bogyó

Kicsit visszatekerem a szalagot, elfedem a csomót.

cukorvirág bogyó

Kész az ág. Több helyre is lehet csomót kötni, a lényeg, hogy ne legyen egyenletes a teljes hossz. A drót se legyen egyenes, pár helyen meghajlítom, legyen íve!

cukorvirág bogyó

A bogyók felszínét étellakkal fényesítem.

cukorvirág bogyó

A bogyók teljes felületét lefújom, majd pár percig hagyom száradni.

cukorvirág bogyó

Amíg az ág szárad, kikeverem a festékeket. Égő piros és étcsokoládé porfestéket tiszta alkoholban feloldok és ecsettel simára keverem. Ezekkel festem tovább a bogyók felszínét. (Alkohol lehet például gyógyszertári alkohol, pálinka, vodka.)

cukorvirág bogyó

A festék állaga akkor jó, ha a kész festék nem túl híg, inkább töményebb.

cukorvirág bogyó

A bogyók szárát is lefestem: használhatok ételdekorációs filctollat (pl. Fractal Colors fekete vagy barna színű - nekem most fekete volt kéznél) vagy az előbb elkészített barna festéket (ezt vékony ecsettel kell felvinni a drótra).

cukorvirág bogyó

Minden fehér színű drót legyen lefestve.

cukorvirág bogyó

Így néz ki a végeredmény.

cukorvirág bogyó

Időközben a lakk is megszáradt a felületen, így folytatom a festést: piros festékkel itt-ott lefestem a bogyók felszínét. Nem kell a teljes felületet befesteni, a kikevert alkoholos festék sötétebb tónusú a pornál, árnyalásra tökéletes lesz.

cukorvirág bogyó

A fotó nem adja jól vissza, de az alkoholos festék pár helyen mélyítette a vörös színt.

cukorvirág bogyó

Most a barna alkoholos festékhez nyúlok és pár helyen befestem a bogyók tetején lévő mélyedéseket (nem kell kínosan ügyelni arra, hogy minden mélyedés be legyen festve, pár helyen elég lesz, illetve pár helyen a bogyók alját is lefesthetjük barnával). Ha repedést, vagy "hibát" találok a bogyó felszínén, egy kis barna festékkel azt is kiemelem. (Ilyenkor jó ha van kéznél vékony hegyű ecset...)

cukorvirág bogyó

A legizgalmasabb rész maradt a végére: fogkefével fröcskölöm a bogyók felületét. A fogkefét a barna alkoholos festékbe mártom, a felesleget papírtörlővel leitatom (inkább szárazabb legyen a fogkefe, mint nedves), majd a hüvelykujjamat végighúzom a fogkefe felületén, olyan irányba tartva, hogy a festék a bogyókra essen.

(Bizonytalanság esetén, célszerű először papíron gyakorolni!)

cukorvirág bogyó

Apró barna festékpöttyök hullanak a bogyókra...

Amikor a fröcsköléssel kész vagyok, opcionális utolsó mozdulat: ecsettel barna alkoholos festéket viszek fel az ágra (virágszalagra), nem a teljes felületre, inkább csak a tetejére. Fényesebb, szebb, élethűbb lesz az ágam.

 

A végeredmény

cukorvirág bogyó
cukorvirág bogyó
34.jpg