Violet and the botanist
Aro Ha_0986.jpg

Magamról

 

bemutatkozás

A Violet and the botanist műhelyben légies, leheletvékony szirmú, saját tervezésű virágok készülnek - cukorból.

Hajnal Petra vagyok, cukorvirágokat tervezek, fejlesztek és készítek. Nem botanikailag hű virágokat, nem tökéletes virágmásolatokat. A munkafolyamatba kicsit belecsempészem saját világomat, inspirációimat és a növények vizsgálatából eredő tudásomat. A bogárrágta levelek, a virágok szirmainak apró gyűrődései és teljesen kiszámíthatatlan kanyargása, a keszekusza és bozontos virágcsokrok a fő inspirációim. Hiszem, hogy a természetes tökéletlenség karaktert ad a növényeknek és ebben a szellemben hozom létre az élő virágok cukorváltozatait.

2012-ben kezdtem cukorvirágokat készíteni, először - frissen végzett cukrászként - hobbiszinten, csupán érdeklődésből. Az eredeti szakmám nem cukrász, idegenvezetőként (is) végeztem, a nyelvek érdekeltek leginkább. Évekig magazinok honosításával foglalkoztam és kiélhettem a nyelvek iránti szenvedélyem, majd kisfiam születése után kezdtem a tortadíszítés terén kreatív szárnyaimat bontogatni: saját magam képeztem, könyvekből próbáltam megtanulni az alapokat és egyre többfajta virággal kísérletezni. Már kezdetben is tudtam, hogy természet ihlette virágokat szeretnék készíteni, a tökéletlen rusztikusságot kerestem és próbáltam visszaadni. Sem a klasszikus marcipánrózsákkal, sem a merev tortadíszekkel nem voltam kibékülve, mást akartam létrehozni. Legfőbb inspirációm a természet, a cukorvirág prototípusaim is egy-egy növény alapos vizsgálata után készülnek. Szirmokat vizsgálok és sablont gyártok, felépítést tanulmányozok, bibéket és porzókat morzsolok, rajzolok és jegyzetelek.

Jelenleg főleg esküvői tortákra készítek cukorvirág díszeket, új virágokkal kísérletezem és lelkes érdeklődők számára tanítom a cukorvirág készítés alapjait.