Violet and the botanist

Cukorvirágokról

minden amit tudni szeretnél
a cukorvirágokról

 

Mi a cukorvirág?

Botanikailag (viszonylag) hűen, cukorból, aprólékos munkával, kézzel készített, dekorációként vagy tortadíszként használt virág. Alapja egy gyúrható, formázható, főképp porcukorból álló massza, mely formázás után levegőn keményre szárad, így a virág formatartó. A masszából pár merevítőanyag segítségével bármilyen élethű virágkompozíció elkészíthető. Ha cukorvirágot kaptál, elteheted emlékbe (például egy esküvői torta cukorvirág díszei emlékként megőrizhetők).

ehető a cukorvirág?

Bár főképp ehető anyagokból készül, de a készítésnél felhasznált idegen anyagok (virágdrót, virágszalag, papírgolyó) miatt fogyasztása nem ajánlott. A virágok szirma keményre szárad, így fogyasztása semmilyen élvezeti értékkel nem bír, a virágok inkább dekorációs célt szolgálnak.

cukorvirág szellőrózsa
 

Egyedi megrendelések elkészítése megoldható?

Igen, egyedi megrendelések elkészítése is megoldható, de a legnépszerűbb virágok (boglárka, orchidea, rózsa, pünkösdi rózsa) általában készleten is elérhetők.

hogyan tároljam a virágokat?

Szobahőmérsékleten, lehetőleg páramentes helyen. Nem szükséges hűtőszekrényben tárolni. A virágok törékenyek, érdemes óvatosan kezelni őket.

Milyen virágokat lehet elkészíteni?

Bármilyen létező és nem létező (tehát fantáziánk segítségével megalkotott) virág elkészíthető, tényleg csak a képzeletünk a határ.

vágott virág lehet tortadísz?

A virágboltban vásárolt vágott virágok nagy része vegyszerekkel kezelt, mely vegyszerek élelmiszer közelébe nem kerülhetnek. Ha élő virágot használnál tortadíszként, válassz saját kertből származó kezeletlen virágokat, de ennél is jobb, ha erre a célra termesztett ehető virágokat/gyógynövényeket szerzel be - ezek ehetők és tortadíszként is biztonságosan használhatók. Soha ne helyezz a tortára vegyszerrel kezelt vágott virágot! Hiába ehető a rózsa, ha a legkülönbözőbb peszticidekkel, vegyszerekkel kezelték. Emellett hasznos ismerni a mérgező növényeket (pl. gyöngyvirág, kála, könnyezőpálma, flamingóvirág, aranyeső, muszkári, hunyor, szellőrózsa, borostyán, stb.) és elkerülni a tortadíszként való felhasználásukat.